“CEZAYİR, BÖLGESİNDE SİYASİ VE EKONOMİK BİR İSTİKRAR ADASIDIR” Türkiye-Cezayir İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Cezayir’i, bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim Afrika’daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir’dir. Şu anda 3,5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini doğrusu yeterli bulmuyoruz. Bunu hiç olmazsa 5 milyar dolara çıkarmakta büyük fayda var diye düşünüyoruz” dedi.
Resmî ziyareti dolayısıyla Cezayir’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ile birlikte Türkiye-Cezayir İş Forumu’na katıldı. Sheraton Otelinde düzenlenen forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayirli ve Türk iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.
Türkiye’nin 500 yıldır kardeşlik duygularıyla bağlı olduğu, ilişkilerinin çok güçlü kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik temellere sahip bulunduğu Cezayir’in gönlünde özel bir yeri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen samimi misafirperverlik dolayısıyla teşekkür etti. “TÜRKİYE, 15 YILDIR EKONOMİ KONUSUNDA BÜYÜK BİR BAŞARI HİKÂYESİNE İMZA ATTI”
Türkiye’nin geçen 15 yılda her alanda olduğu gibi ekonomide de büyük bir başarı hikâyesine imza attığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2008 küresel finans krizi ve 2016’daki darbe girişimi başta olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkenin yıllık ortalama büyümesinin yüzde 5,7 olarak gerçekleştiğini söyledi.
2017 için bu oranın yüzde 7,5 düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini, 15 yıllık dönemde kişi başına millî geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıkardıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dünyada toplam millî gelir bakımından 17, satın alma paritesine göre ise 13. sırada olduğunu; 28 milyon 500 bini geçen istihdam sayısıyla nitelikli ve genç iş gücü bakımından da önemli bir yerde bulunduğunu kaydetti.
2002’de 36 milyar dolar olan ihracatın bugün 158 milyar dolar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye gelen yıllık turist sayısının 32 milyona, Merkez Bankası rezervinin 27,5 milyar dolardan 120 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IMF’e olan 23,5 milyar dolarlık borcun 2013’te sıfırlandığını, bir dönem merkezî yönetim bütçesinin yarısını faiz ödemelerine giderken bugün bu oranın yüzde 8 düzeyinde olduğunu söyledi.
“SAĞLIKTA ADETA BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİK”
Eğitimde 282 bin yeni derslik eklediklerini, 600 bine yakın yeni öğretmen atadıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 110 yeni üniversite kurduklarını ve 53 bin yeni öğretim elemanı istihdam ettiklerini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta 12 bine yakın hastane, tedavi kurumu, birinci basamak sağlık kuruluşu açarak 536 bin yeni sağlık çalışanı istihdam ederek adeta bir devrim gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Şehir hastaneleriyle sağlıkta yeni bir reforma imza attıklarını ve sağlık hizmetlerini sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada marka olacak düzeye çıkarttıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu konutta 817 bin konut ürettiklerini, ulaşımda 20 bin kilometreye yakın yeni bölünmüş yol inşa ettiklerini, yüksek hız tren hatlarını kurduklarını, 29 yeni havalimanını hizmete açtıklarını kaydetti.
“DÜNYANIN HER KÖŞESİNDEKİ MAZLUMLARA EL UZATTIK”
15 yılda 246 milyar liralık sosyal yardımla Türkiye’de hiçbir vatandaşın mağdur olmamasını temin ettiklerini, 6 milyar dolarlık insani ve kalkınma yardımıyla dünyanın her köşesindeki mazlumlara el uzattıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli bir kısmı Afrika kıtasından olmak üzere 16 bin 500 öğrenciye Türkiye burslarıyla Türkiye’de eğitim imkânı sunduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ve Irak’taki çatışmalardan dolayı Türkiye’ye sığınan 4 milyona yakın kişiyi 30 milyar dolarlık bir harcamayla misafir ettiklerini aktardı.
Hizmete giren Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi Köprüleri inşası süren İstanbul Havalimanı projelerine de değinen ve hâlen dünyada inşası süren 10 büyük projenin 6’sının Türkiye’de olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye geçmişte olduğu gibi bugün de sahip olduğu imkânları, birikimi ve deneyimi dostlarıyla paylaşmaktan asla çekinmemiştir, çekinmeyecektir. Bize bir adım yaklaşana bizim koşarak gittiğimizi tüm dostlarımız çok iyi biliyor” diye konuştu.
Forumda 200’e yakın Türk, 600’e yakın da Cezayirli iş adamının bulunduğuna işaret ederek, “Bu birlikteliği Türkiye ve Cezayir’in dayanışması olarak tarihe bir kayıt olarak düşmeliyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dayanışmayı karşılıklı yatırımlarla geliştirmenin anlamlı olacağına inandığını ifade etti.
“TİCARET HACMİNİ EN KISA ZAMANDA 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ”
Cezayir’i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak gördüklerini söyleyen ve Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağının Cezayir olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, var olan 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmini bu potansiyellere sahip iki ülke için yeterli bulmadığını, bunu en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmasında, Cezayir’in millî enerji şirketi Sonatrach ile Türkiye’den Rönesans ve Bayegan arasında Adana’da Yumurtalık serbest bölgesinde 1 milyar dolarlık bir petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldığını müjdeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılda 450 bin ton poliproplen üretecek bu tesisin hammaddesinin Cezayir’den tedarik edileceğini, bu tesisin faaliyete geçmesiyle Türkiye’deki cari açık konusunda ciddi bir sıkıntının aşılmış olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk şirketlerinin, Cezayir’de en çok istihdam sağlayan yabancı şirketlerin başında geldiğine değinerek, “Ülkemiz mahreçli şirketlerce yapılan yatırımların ve Türk müteahhitlik firmalarınca tamamlanan projelerin Cezayirli kardeşlerimizin refahına katıda bulunduğunu görmek bizi de memnun ediyor. İnşallah yatırımlar konusunda çok daha iyi bir noktaya gelerek bu katkıyı artıracağız” şeklinde konuştu.
“İŞ DÜNYAMIZIN TEMSİLCİLERİNİ CEZAYİR’DEKİ İMKÂNLARI DEĞERLENDİRMEYE DAVET EDİYORUM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Cezayir’in ekonomisinin çeşitlendirilmesi bakımından öncelik verdiği tarım, gıda, turizm ve enerji alanlarında iş adamlarımız için önemli yatırım imkânları görülüyor. Her şeyden önce Cezayir tabii ki devasa bir yüzölçümüne sahip, öyleyse burada hakikaten çok önemli tarım, tarım endüstrisi, bu alanlarda bu yatırımları yapmak mümkün. Bu başlıklar aynı zamanda Türk özel sektörünün de güçlü olduğu alanlardır. Burada bulunanlar başta olmak üzere iş dünyamızın tüm temsilcilerini Cezayir’deki bu imkânları değerlendirmeye davet ediyorum. Yeni yatırımların iki taraf için de yarar sağlayacak ve istihdam oluşturacak ortaklıklar vasıtasıyla yapılmasından memnuniyet duyarız.”
Ziyaret kapsamında iki ülke arasında, tarım alanında iş birliğini geliştirmek ve turizm alanında ileriye dönük programlar hazırlamak amacıyla yapılan anlaşmalar da içinde olmak üzere 7 anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliği anlaşmalarını iş adamlarının faaliyet alanlarının çeşitlendirilmesi ve teşviki bakımından önemli gördüğünü dile getirdi.
“TÜRKİYE, CEZAYİR İLE TARIM ALANINDA HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE AÇIKTIR”
Yapılacak Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını, gelecekteki adımların daha hızlı atılması bakımından önemli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezayir’in enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten olumsuz etkilendiğinin biz de farkındayız. Bu eksikliği başka alanlardaki ekonomik ilişkilerimizi güçlendirerek telafi edip daha ilerisine geçmemiz gerekiyor. Tüm zorluklara rağmen karşılıklı ticaretimizi artırmaya yönelik girişimleri sürdürmeliyiz. Biliyorsunuz geçen hafta ülkemizde tarım alanında önemli teşvikleri açıkladık. Türkiye, Cezayir ile tarım alanında her türlü iş birliğine açıktır. Yine gıda, tekstil ve demir-çelik ihracatı konusunda Cezayir önemli bir potansiyele sahip. Yatırımların korunması ve karşılıklı teşviki anlaşması müzakerelerinin bir an önce tamamlanarak imzaların atılmasıyla tüm bu alanlarda daha hızlı ve daha somut adımlar atma imkânına kavuşacağız.”
Türk iş adamlarının Cezayir’deki çalışmaları ne kadar kolaylaşırsa, yapılan yatırımların ve karşılıklı ticaretin de o oranda artacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle enerji alanındaki iş birliğimizi süratle ilerletmemizin gereğine inanıyorum. Bunun için ortak projeler geliştirmeliyiz. Enerji alanında yatırım yapacak iş adamlarımıza iki ülke hükûmetleri olarak gerekli desteği vermekte biz kararlıyız” sözlerine yer verdi.
Forumun her iki ülke için de hayırlı olmasını temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini iş adamlarına katılımları sebebiyle teşekkür ederek tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra El Auriassi Otel'de, Cezayir Millet Konseyi Başkanı Abdelkader Bensalah tarafından Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika adına verilen devlet yemeğine iştirak etti. |
941 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |