“MADAGASKAR ZİYARETİMİZİN İLİŞKİLERİMİZDE GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ OLMASINI DİLİYORUM” Türkiye-Madagaskar İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kazan-kazan ilkesi temelinde ikili ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak adımları desteklemekte kararlıyız. Kalkınma iş birliğimizin karşılıklı fayda temelinde ilerlemesini istiyoruz. Karşılıklı iş birliğinin her türlü tekelci ve sömürgeci duygulardan uzak şekilde samimiyet zemininde geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum, bunun için imkânlarımızı sonuna kadar kullanmaya hazırız” dedi.
Afrika turu kapsamında Madagaskar’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ile Ivato Uluslararası Konferans Merkezi'nde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun organize ettiği Türkiye-Madagaskar İş Forumu'na katıldı.
“MADAGASKAR’I ZİYARET EDEN İLK TÜRK CUMHURBAŞKANI OLMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYUYORUM”
İş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika'nın giriş kapısı, dünyanın 8. kıtası olarak da kabul edilen, eşsiz tabiat güzellikleriyle herkesi kendine hayran bırakan Madagaskar'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Madagaskar’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihî ziyaretin ve Türkiye-Madagaskar İş Forumu’nun hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
Madagaskar'da bulunduğu süreçte kendisine ve heyetine gösterilen zarafet ve ilgi için Malgaş halkına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine takdim edilecek Devlet Nişanı için de şükranlarını ifade etti.
“TÜRKİYE İLE MADAGASKAR ARASINDA, ÇOK GENİŞ İŞ BİRLİĞİ İMKÂNLARI VAR”
Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ile bugün verimli ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut iş birliğimizin sağlam bir zemin üzerinde nasıl güçlendirebileceğini kendisiyle detaylı bir şekilde ele aldık. Bilhassa ekonomik ve ticari alandaki iş birliğimizi nasıl ilerletebileceğimize dair fikir teatisinde bulunduk. Bu istişarelerde şunu çok net olarak görüyoruz, Türkiye ile Madagaskar arasında siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye, bilim ve teknolojiden çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar çok geniş iş birliği imkânları görüyoruz. Bugüne kadar bu potansiyelin hayata geçirilememiş olması her iki ülke açısından da büyük bir eksiklik. Demokrasi, istikrar ve kalkınma yolunda emin adımlarla ilerleyen Madagaskar'ın bu aşamadan sonra hedeflerinin doğrultusunda çok daha hızlı mesafe alacağına inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madagaskar'ın sıkıntılarının çoğunu geride bıraktığını görmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, Madagaskar'ın aydınlık geleceğinden ümitli olduğunu ifade etti ve “Ülkemizin, müteşebbislerimizin, yatırımcılarımızın da desteği ve katkısıyla Malgaş halkının her alanda hak ettiği konuma kısa sürede geleceğine inanıyorum” diye konuştu.
“MADAGASKAR'DA DOĞAL HAZİNELERİN KORUNMASI GEREKİYOR”
Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina’nın öncülüğünde Madagaskar'ın büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengin kaynakları işletilerek, ülkenin 2020 yılında orta gelirli bir ülke konumuna gelme hedefini bizler de destekliyoruz. Bu hedefe ulaşabilmesi, ülkelerimizde, ihracat için gerekli tesislerin kurulmasına, altyapının ve üstyapının geliştirilmesine bağlıdır. Ulusal Kalkınma Planı içinde yer alan projelerin sanayileşmeye ve ekonomik kalkınmaya da önemli katkısı olacaktır. Madagaskar'ın hem insan kaynağını hem de zengin doğal kaynaklarını doğru kullanarak hedeflerine ulaşacağına inanıyorum. Zengin bir turizm ülkesi olan Madagaskar'da yatırımlar desteklenirken şüphesiz doğal hazinelerin de korunması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE TURİZM ALANINDA, DÜNYADA 6. SIRAYA KADAR YÜKSELDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesindeki istikrarsızlık sebebiyle son iki yılda sıkıntı yaşansa da Türkiye'nin turizm alanında dünyada 6. sıraya kadar yükseldiğine dikkat çekti. “Türkiye olarak doğal kaynaklarımız sizinki kadar zengin olmasa da iyi eğitimli insan sermayemiz sayesinde önemli başarılara imza attık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik kalkınma ve sanayileşme alanında Madagaskar ile karşılıklı paylaşabileceğimiz birçok tecrübemiz bulunuyor. Türkiye, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan konumu ile son dönemde ekonomi alanında çok önemli ilerlemeler kaydetti, adeta bir başarı hikâyesi yazdı. Ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa kadar her alanda dev projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.”
“DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANININ İLK ETABINI, 2018 YILINDA HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
G20 üyesi olan Türkiye'nin 2015'te küresel kamu-özel iş birliği projelerinin yüzde 40'ını tek başına yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asya ve Avrupa'yı İstanbul Boğazı'nın altından, denizin altından birbirine bağlayan Marmaray ve Avrasya Tüneli'ni, üçüncü Boğaz Köprüsü'nü, otoyolları, hızlı tren hatlarını bu şekilde devreye aldık. Yıllık 150 milyon kapasiteli dünyanın en büyük havalimanını yine aynı modelle inşa ediyor, inşallah 2018 yılında ilk etabını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bölgemizdeki birçok ülkeyle aynı model çerçevesinde ortak projeler geliştiriyor, verimli iş birlikleri yapıyor, tesis ediyoruz. Tecrübelerimizi siz dostlarımızla paylaşmaktan ancak memnuniyet duyarız, kıskançlık değil” ifadelerini kullandı.
“GÜÇ BİRLİĞİ YAPILMADAN BAŞARIYA ULAŞILAMAZ”
"Tek ağaçtan orman olmaz" (Hazu Tukan, Si Ba Al) Madagaskar sözünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani el birliği, güç birliği yapılmadan başarıya ulaşılamaz. Bu sebeple hem ekonomik hem diplomatik gücümüzü dostlarımızla paylaşmaya özel önem veriyoruz. Madagaskar'ı dost bir ülke olarak görüyoruz. Bunun için de ekonomik iş birliğimizin kapsamını, ilişkilerimizin derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmek istiyoruz" dedi.
Türkiye ile Madagaskar arasındaki mevcut ikili ilişkilerin, özellikle ticari alanda gerçek potansiyelini yansıtmadığını düşündüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin 2000'li yılların başında 12 milyon dolar olan ticaret hacminin 2013 yılında 5 kat artarak 64 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Türkiye ile Madagaskar arasında hiçbir ticari anlaşma olmamasına rağmen bu rakama ulaşılmasının sevindirici olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama aramızdaki potansiyelin büyüklüğü düşünüldüğünde burada gerçekten de çok küçük bir rakamdan söz ettiğimizi de biliyoruz. Ticari iş birliği anlaşması, serbest ticaret anlaşması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının imzalanmasıyla ekonomik ve ticari ilişkilerimiz inşallah bundan sonra daha da gelişecektir” şeklinde konuştu.
“THY SEFERLERİ, İŞ ADAMLARIMIZ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ KOLAYLAŞTIRACAK”
İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal zeminini güçlendirdikçe iki ülke halkları arasındaki diyaloğun da gelişeceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerimizin daha üst seviyelere taşınması konusunda iş adamlarımızın önünü birlikte açmalıyız. Türk Hava Yolları’nın 2015 yılı Aralık ayından bu yana İstanbul-Antananarivo seferlerini sürdürüyor olması, iş adamlarımız arasındaki ilişkileri kolaylaştıracaktır. Madagaskar’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Madagaskar’a gidiş-gelişler bundan sonra çok daha kolay olacaktır. Madagaskar’ın kuzey yarım küreye bağlantısı sadece bir ülkeyle mevcutken, İstanbul seferleriyle adanın dış dünya ile bağlantısını da çeşitlendirdik. Türk Hava Yollarının kargo taşımacılığı da ada ülkesi olan Madagaskar’ın ihracatının gelişmesine katkıda bulunuyor. Türk Hava Yollarının Madagaskar’da her geçen gün güçlenen varlığı, ilişkilerimizi geliştirme irademizin en somut göstergelerinden biridir” değerlendirmesinde bulundu.
“MADAGASKAR’DA ENERJİ ALANINDA YATIRIM YAPMA İMKÂNLARI VAR”
Madagaskar Cumhurbaşkanının liderliğinde oluşturulan Ulusal Kalkınma Planı’nda birçok alt ve üstyapı projelerinin yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye özellikle inşaat alanında kıta ve dünya genelinde çok büyük bir üne sahiptir. Müteahhitlik şirketlerimiz 104 ülkede 300 milyar doların üzerinde iş hacmine ulaşmıştır. Kalitesiyle dünyanın takdirini kazanan Türk müteahhitlik sektörü, dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 43 firmayla temsil edilerek ikinci sırada bulunuyor. Şirketlerimiz Madagaskar’ın altyapı gelişimine önemli katkılar sağlayabilir, aynı şekilde üstyapıya önemli katkılar sağlayabilir. Madagaskar hâlen bir istisna dışında hiçbir girişimcimizin bulunmadığı bir ülkedir. AKSA şirketi 80 milyon dolarlık bir elektrik üretim ünitesi projesini üstlenmiştir. Enerji alanında yap-işlet-devret veya kamu-özel ortaklığı modelleriyle Madagaskar’da yatırım yapma imkânlarının bulunduğunu görüyorum.”
İş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben Türk iş adamlarına, girişimcilerine şunu hatırlatmak istiyorum: Yağmuru bol olan bir ada Madagaskar, burada özellikle hidroelektrik santraller, bunların yapımına girilebilir. Bir diğer adım, özellikle rüzgâr enerji santrallerine burada girilebilir. Bunlarla beraber, tabi ki burada doğal gaz vesilesiyle az önce örneğini verdiğimiz şirketimiz gibi yine enerji sıkıntısını giderme imkânı olabilir. Çünkü enerjinin olmadığı yerde medeni olmaktan bahsedilemez. Biz istiyoruz ki, Madagaskar tüm sanayide atacağı adımlarla ve tüm aydınlatılmış bir ülke olarak çok daha farklı bir konuma ulaşsın, gelsin. Ülkemizdeki modern tarım ve hayvancılık tekniklerinin bir tarım ülkesi olan Madagaskar ile paylaşılmasının da önemli olduğunu düşünüyorum. Onun için, tarım sektöründe görev alan girişimcilerimiz Madagaskar’da böyle bir adımı da atabilirler. Gerek tarım, hayvancılık, bütün bu alanlarda bu adımların atılması için burada açık, net bir fırsat olduğunu hatırlatmak isterim. Tekstil alanında serbest bölgelerde kurulacak işletmelerle Afrika, Avrupa ve Amerika pazarlarına girmek için Madagaskar’ın özel anlaşmaları bulunuyor, Madagaskar’a ilgi duyan yatırımcılarımıza kolaylık sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi tüm bu alanlardaki çalışmaları hızlandıracaktır” diye konuştu.
Türk ve Madagaskarlı iş adamlarının önünü açma noktasında gümrük uygulamalarında karşılıklı kolaylıkların yapılabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Kazan-kazan ilkesi temelinde ikili ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak adımları desteklemekte kararlıyız. Kalkınma iş birliğimizin karşılıklı fayda temelinde ilerlemesini istiyoruz. Karşılıklı iş birliğinin her türlü tekelci ve sömürgeci duygulardan uzak şekilde samimiyet zemininde geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum, bunun için imkânlarımızı sonuna kadar kullanmaya hazırız. Malgaşlı dostlarımızın benzer duygular içinde olduğuna inanıyorum. İki ülke arasındaki ilk resmî teması teşkil eden bu ziyaretimizin ilişkilerimizde güzel bir başlangıç olmasını diliyorum.”
“MAALESEF, FETÖ’NÜN MADAGASKAR’DA DA UZANTILARI BULUNUYOR”
“Türkiye’nin 15 Temmuz’da nasıl bir darbe girişimine maruz kaldığını biliyoruz. Bu alçak girişimde bulunan FETÖ terör örgütünün maalesef Madagaskar’da da uzantıları bulunuyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların ne derecede tehlikeli olduklarını biz bizzat yaşayarak öğrendik. Madagaskar’daki yapılanmalarına ilişkin gerekli önlemleri özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızla değerlendirdik ve belli adımların atılacağına inanıyorum. Bizim sizden bir ricamız olacak, adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi bir hiçbir kuruluşa, özellikle de iş adamları derneklerine lütfen itibar etmeyin. Madagaskar ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sizlerin sayesinde gelişmeye devam edeceğine inanıyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bir kez daha iş forumunun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanına şahsıma ve heyetime gösterdiği Malgaş misafirperverliği için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, program sonunda Türk ve Madagaskarlı iş adamlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. |
905 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |