• https://www.facebook.com/AFSAMTR
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321740405
  • https://www.twitter.com/AFSAMTR
  • https://www.instagram.com/afsamtr
  • https://www.youtube.com/channel/UCd0Kp84nswcu8LdHWc3RYmA/featured
Site Haritası
AFRİKA DERGİSİ

Saat
Takvim

Anasayfa

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) tarafından hazırlanan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından akademik olarak desteklenen “Bir Osmanlı Âlimi Ebubekir Efendi’nin Güney Afrika’ya Gönderilişinin 150. Yılı Sempozyumu” sona erdi. "Tarihe not düşen" bu sempozyum, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından da desteklenmiştir.
Sempozyumun amacı, Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikaları çerçevesinde Sahra Altı Afrika ülkelerinden Güney Afrika bölgesi ile ilişkilerimizin daha da güçlenmesine katkıda bulunmaktır. Bu ülkede yaşayan vatandaşlarımıza özgüven vermesi, dindaşlarımızın tarihi bağlarını unutmamalarının sağlanması, Türkçe konuşmaları çok zayıflamış hatta unutmuş olanlara dillerinin canlandırılmasına yardımcı olunması ve Ebûbekir Efendi’nin Güney Afrika Cumhuriyeti toplumu üzerindeki etkilerini nesnel bir biçimde ele almaktır.Sempozyum T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Sudan'ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Emad Mirghani Abdelhamid Altohamy, Sudan'ın birçok ülkenin iş yapmak ve kaynaklarını kullanmak istediği bir ülke olduğunu belirterek, 'Ama biz Türkiye'nin burada iş yapmasını istiyoruz. İnşallah bu işi Sudan'da sömürgeciler değil, Türkiye yapacak.' dedi.
Afrika ülkesi Nijerya'da hayvancılık ve tarımla uğraşan iki kabilenin savaşında evler ateşe verildi, bölge halkı çatışma noktasından göç ediyor.
Mısır'da Tora Cezaevi'nde tutuklu eşi Muhammed el-Biltaci'yi ziyaret etmek isteyen Sena Biltaci, "yetkililere zorluk çıkardığı" gerekçesiyle oğluyla birlikte gözaltına alındı.
Mısır'ın Dekahliye ilinin merkezi Mansura kentinde bulunan Dekahliye Emniyet Müdürlüğü'nü hedef alan saldırıda hayatını kaybedenler için cenaze merasimi düzenlendi.
Nijerya'nın kuzeyinde, ordunun isyancıların kamplarına düzenlediği operasyonda 15'i asker 70 kişinin öldüğü bildirildi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şiddet olayları sürerken, Bossangoa bölgesinde bir BM barış gücü askeri hayatını kaybetti.
Mısır'ın başkenti Kahire'nin kuzeyinde bir polis karakoluna bu sabah düzenlenen bombalı saldırıda 14 kişi öldü.
Mısır'ın kuzeyinde bulunan ed-Dakhaliyye ilindeki el-Mansura Emniyet Müdürlüğü binası yanında meydana gelen patlamada 8 polisin öldüğü, en az 90 polisin yaralandığı bildirildi.
... 22 ...

           AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs AFRİKA GÜNÜ'NDE KURULDU

        Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor. 30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz. Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu. Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika yani ABD Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki ABD'nin toplam yüzölçümü sadece 9 629 000 civarındadır. Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz.

   Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir.

        İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük.

        Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayarak Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFSAM, Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

 

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikastrateji@gmail.com

Twitterdan takip edin : AFSAMTR

 

Her hakkı saklıdır.©2002-2022 www.afsam.org  Kaynak Gösterilmesi Koşulu İle Site İçeriği Kısmen Kullanılabilir.