• https://www.facebook.com/AFSAMTR
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321740405
  • https://www.twitter.com/AFSAMTR
  • https://www.instagram.com/afsamtr
  • https://www.youtube.com/channel/UCd0Kp84nswcu8LdHWc3RYmA/featured
Site Haritası
AFRİKA DERGİSİ

Saat
Takvim

Anasayfa

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanımız Mustafa EFE Fransa'nın Yeni Sömürgecilik modelinin nasıl kurulduğunu ve çalıştığını Anadolu Ajansı için kaleme aldı. Fransa Afrika’daki sömürgelerden çekilirken iki konuyu zorunlu tutmuştu: Birincisi Fransızcanın ülkenin resmî dili ve eğitim dili olması, ikincisi ise zorunlu resmî eğitim.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanımız Mustafa EFE Anadolu Ajansı için kaleme aldı. Bugün Afrika Kıtası, sömürge ideolojisi, sömürge sınırları ve sömürge dillerine göre bölünmüş bir durumdadır. Bugünkü sınırlar da büyük oranda 1884-1885 Berlin Konferansı sonrasındaki paylaşıma göre ortaya çıkmıştır.
DIRECTION OF SUDAN REVOLUTION / SUDAN DEVRİMİNİN YÖNÜ
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, Sudan halkının ülke yönetiminde söz sahibi olmak istediğini belirterek, "Sudan'ın daha fazla istikrarsızlığa sürüklenmemesi için çaba sarf etmek Türkiye'nin tarihi görevidir. Sudanlılar Türkiye ile iş birliğini çok önemsiyorlar. Sudan halkının talepleri doğrultusunda bir politika takip etmek, demokratik geçiş sürecine kadar askeri geçiş konseyine her türlü desteği siyasi tecrübemizi aktarmak zorundayız. Bence Türkiye acilen Sudan'a bir heyet göndermeli." dedi.
AFSAM Başkanımız Mustafa EFE'nin Sudan'daki son gelişmelerle ilgili Anadolu Ajansı için yapmış olduğu analizi takdim ederiz. Sudan sokakları ekmek fiyatlarının yüksekliğinden şikayet edenlerden rejim değişikliği isteyenlere kadar farklı seslerle dolmaya başladı. Ömer El-Beşir yaklaşık 30 yıllık iktidarında yolun sonuna gelmiş görünüyor. Sudan gecikmeli bir “Afro-Arap Baharı” yaşıyor gibi. Fakat bu değişimi kendi iç dinamikleriyle sağlayamazsa, Libya’da olduğu gibi, rahat ve huzur getirmeyen Arap Baharı, hiç kış mevsimi görmeyen Sudan topraklarına kar yağdırır. Sudan’da yaşananlar ortaya koymaktadır ki İslam dünyasındaki ülkeler kendi sistemlerini kurmadıkları müddetçe halklarına refah ve huzur getiremezler. Küresel sistemin içinde kalarak, onun kurallarıyla ve uygulamalarıyla ekonomik olarak direnmeleri mümkün değil. En önemlisi de siyasal değişim ve dönüşümleri kendileri yapmadıklarında, dinamizmlerini kaybedip operasyonlara açık hale gelirler.
Afrika ülkesi Burundi'nin yeni siyasi başkentinin Gitega olacağı, Bujumbura'nın ekonomik başkent olarak kalacağı bildirildi.
Küresel sistem Sudan’ı çökertmek için daha fazla hareket etmeye başladı. Yıllardır ambargoya maruz kalan ülkenin ekonomisi çökertilmeye çalışılıyor. Petrol ve ekmek sıkıntısı ülkeyi yıpratıyor.
"It is clear that we must find an African solution to our problems, and that this can only be found in African unity. Divided we are weak; united, Africa could become one of the greatest forces for good in the world", said Kwame Nkrumah. Center For Africa Strategic studies (AFSAM) invites you to attend a very informative seminar scheduled for this Saturday at our Ankara Offices.
For the second time since becoming Ethiopia’s Prime Minister, Abiy Ahmed formed a new cabinet today. But unlike the first one, PM Abiy has downsized the number of ministers from 28 to 20 and equalized the gender composition to 50% women and 50% men; he also gave key positions, such as minister of peace and defense, to women ministers, a move applauded by many.
 3  ...

           AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs AFRİKA GÜNÜ'NDE KURULDU

        Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor. 30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz. Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu. Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika yani ABD Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki ABD'nin toplam yüzölçümü sadece 9 629 000 civarındadır. Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz.

   Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir.

        İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük.

        Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayarak Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFSAM, Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

 

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikastrateji@gmail.com

Twitterdan takip edin : AFSAMTR

 

Her hakkı saklıdır.©2002-2022 www.afsam.org  Kaynak Gösterilmesi Koşulu İle Site İçeriği Kısmen Kullanılabilir.