• https://www.facebook.com/AFSAMTR
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321740405
  • https://www.twitter.com/AFSAMTR
  • https://www.instagram.com/afsamtr
  • https://www.youtube.com/channel/UCd0Kp84nswcu8LdHWc3RYmA/featured
Site Haritası
AFRİKA DERGİSİ

Saat
Takvim

Anasayfa

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen 3 saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürüldü, diğerinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu saldırgan ve 1 özel harekat polisi şehit oldu. Saldırıda 3 polis de yaralandı.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Eklemeddin İhsanoğlu bir özel televizyon kanalında Gazeteci Taha Akyol'un sunduğu Eğrisiyle Doğrusuyla programına katıldı. Mısır'daki darbeyi değerlendiren İhsanoğlu, darbe yapanlara karşı herhangi bir tavır koymazken, darbe ile görevden alınan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye eleştiriler getirdi. İhsanoğlu'nun Mursi'yi eleştirmesi kamuoyunda tepkileri çekti.
Avrupa Birliği, Mısır'daki askerî darbeden sonra ülkenin üyeliğini askıya alan ve müdahaleyi kınayan Afrika Birliği ile mukayese edilmemesini istedi. Askerî müdahaleyi ‘darbe' olarak nitelendirmemeye dikkat eden AB sözcüleri, “Biz Afrika Birliği değiliz, biz Avrupa Birliği'yiz.
Mısır'da yaşanan askeri darbe pek çok ülke tarafından görmezden gelinirken acil toplanan Afrika Birliği (AU) Barış ve Güvenlik Konseyi Kahire'nin üyeliğini askıya aldı. Birlik tarafından yayınlanan bildiride, "AU kanunlarına göre demokrasisi kesintiye uğrayanlar ülkelerin anayasal düzen geri gelene kadar üyelikleri durdurulur." denildi.
Afrika Kıtası'nda Müslümanların çoğunluk olduğu Etiyopya'dan sonra Mısır'a da darbeciler bir Hıristiyan'ı devlet başkanı olarak atadılar. Mısır'da ordunun geçici cumhurbaşkanı ilan ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, bir Hıristiyan. Böylece 1400 yıl sonra Mısır'a ilk defa bir Hıristiyan cumhurbaşkanı oldu.
HOCALAR KEFENLERİYLE MEYDANA İNDİLER Mısır'da halk yönetime el koyan orduya karşı sokağa döküldü. Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek gösterileri devam ederken, en büyük destek ise El Ezher'in hocalarından geldi.
Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, ''Başkanlık seçiminin yapılmasını, 'iki zarardan büyüğü, hafifi ile defedilir', fıkıh prensibinden hareketle destekledim'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen Afrika Günleri Sempozyumunun açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Addis Ababa´da yarın yapılacak Afrika Birliği Örgütünün 50. kuruluş yıl dönümü kutlamaları öncesinde Türkiye´de ´Afrika Günü´ etkinliğinin tertiplenmesini anlamlı bulduğunu dile getiren Bozdağ, "Artık Afrika’ya Açılım politikasının yerini Afrika´yla Ortaklık politikası olarak adlandırdığımız, 2013 yılı itibarıyla başlayan ilişki süreci almıştır" dedi.
Türkiye'yi ziyaret eden Burkina Faso'nun Dışişleri Bakanı Djibrill Bassole, mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile ortak basın toplantısı sırasında bayılarak yere düştü.
Uluslararası Somali Konferansı'nın sonuç bildirisinde, Somali'nin, önemli gelişmeler kaydettiği ancak Eş-şebab'ın barış ve güvenliği tehdit ettiği belirtildi. Türkiye'yi temsilen katılan Davutoğlu, konferansların Londra, İstanbul ya da New York'da değil, başkent Mogadişu'da yapılması gerektiğini vurguladı.
... 19 ...

           AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (AFSAM) 25 Mayıs AFRİKA GÜNÜ'NDE KURULDU

        Afrika neresidir? sorusuyla başlamak daha iyi olur zannedersek. Afrika bizim açımızdan neyi ifade etmektedir. Afrika deyince ne anlıyoruz, aklımıza ne geliyor. 30,244,050 km² lik bu büyük kıta hakkında ne kadar ne biliyoruz. Kuzey Afrika’yı istisna edersek Afrika hakkında Türkiye’de maalesef akademik çevreler de dâhil olmak üzere herkes çok az bilgiye sahip bulunmaktadır. Hakikaten nasıl bir tarih okuduk okuyoruz okutuyoruz okutuluyoruz da böyle oldu. Avrupa’yı, Kuzey Amerika’yı, Hindistan’ı, Çini bile içine alabilecek bu kıta hakkında hiç düşündük mü? Hakikaten niçin haritalarda hala Kuzey Amerika yani ABD Afrika kıtasından büyüktür. Halbuki ABD'nin toplam yüzölçümü sadece 9 629 000 civarındadır. Harita üzerinde bile psikolojik bir savaşın verildiği ve insanların aldatıldığı ve yanlış yönlendirildiği bir dünyada yaşıyoruz.

   Kibirli Avrupa Merkezli Afrika bakış açısı yerine işbirliği, dayanışma, tarihi bilgi, birikim ve tecrübesini paylaşma üzerine inşa edilmiş bir Afrika yaklaşımı benimsiyoruz. Yeni Sömürgeciliğin Afrika kıtasına yeniden döndüğü adım adım yeni işgallerin başladığı bir zamanda Türkiye’nin sadece kendisi olarak Afrika ile işbirliği ve dayanışma merkezli bir Afrika Açılımı çalışması yapması gerekmektedir. Batı merkezli ilerlemeci evrimci tarih bakış açısıyla Afrika’ya bakmamalıyız. Afrika’nın bize ne kadar yakın olduğunun bağlarımızın ne kadar tarihi olduğunun farkına varmak zorundayız. Bu zorunluluk bizim için sadece tarihi bağlardan dolayı değil aynı zamanda da insani bir vazifedir.

        İste bu sorumlulukların bir neticesi olarak yıllarını Afrika’ya vermiş kişiler olarak yerleşik anlayışı kırmak, Türkiye’nin tarihi misyonuna yakışır perspektifler geliştirmek, Afrika ile ilgili inşa edilmiş batılı imajları düzeltmek, Siyah Kıta’da yapılan çalışmalara bilinç kazandırmak ve Afrika insanının yüreğinin sıcaklığını Türkiye’ye duyurmak için yola düştük.

        Böyle bir çalışmanın Türkiye’de başlamasının da Afrika ile ilgili tarihi bir güne gelmesi için gayret ederek “25 Mayıs Afrika Günü”nde kuruluşunu tamamlayarak Türkiye’nin ilk “Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi” (AFSAM)’nin kuruluşunu ilan ediyoruz.

AFSAM, Afrika hakkındaki yerleşik düşüncelere karşı bir başkaldırıdır.

AFSAM, bir hafıza ve konfor bozucudur ki ilk işi de budur.

AFSAM, Afrika üzerine yeniden düşünmeye bir çağrıdır.

AFSAM, Afrika için Türkiye’den yeşerebileceği umulan bir umuttur.

AFSAM, derilerinin renginden dolayı hor görülen, Apartheid
(renkçi-ırkçı) rejimler altında yaşamaya zorlanan kalp sahibi insanların saygınlığını, onur ve hassasiyetini temel almaktadır.

AFSAM, 54 ülke ve 15’e yakın otonom-yarı otonom veya hala Batılı güçlerin yönetimi altındaki bölgelerle ve lehçe farklılıklarıyla birlikte 2800`ün üzerinde dil ve o oranda da kültürün sesi soluğu olacaktır.

AFSAM, Afrika ile unutulmuş, unutturulmuş bağlarımızın hatırlanması için çalışacaktır.

AFSAM, Afrika’nın kaybolan Müslüman kabilelerinin sesi olacaktır.

AFSAM, Afrika’yı sömüren sömürgecilerin ve onların taşeronlarının değil sömürülen mazlum halkların sesleri olacaktır.

AFSAM, emperyalistlerin, onların öncüleri misyonerlerin, sosyologların, antropologların ve etnologların mahvettiği topraklardaki rüya görmeyi unutmuş insanların hikâyesini ortaya koyacaktır.

AFSAM, Türkiye'de Türkiye-Afrika Birlikteliğinin kurulması için gerekli her türlü çalışmayı destekleyecektir.

AFSAM, Afrika ile ilişkilerimizin kalıcı çalışmalarla geliştirilmesini istemektedir ve bunun için de çalışacaktır.

AFSAM, Afrika ile “sürdürülebilir kalkınma” temelli ilişkilerin en üst seviyede gerçekleşmesini istemektedir. Bu dayanışmamız da modern dünyanın vahşi kapitalizminin yıkıcılığına karşı durmanın ifadesi olacaktır.

AFSAM, “sürdürülebilir fakirlik” ve “inşa edilmiş yoksulluk” çalışmalarına ve kavramlarına karşı “zenginliğe sahip çıkış” ve “sürdürülebilir kalkınma” temelli bir duruştur.

Yukarıdaki prensipler çerçevesinde Afrika kaygısı olan herkesi de çalışmalarımıza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

AFRİKA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

 

Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM)web sitesi: www.afsam.org

E-mail: afrikastrateji@gmail.com

Twitterdan takip edin : AFSAMTR

 

Her hakkı saklıdır.©2002-2022 www.afsam.org  Kaynak Gösterilmesi Koşulu İle Site İçeriği Kısmen Kullanılabilir.